Bijtelling privégebruik auto per 2019 alleen nog 4% en 22%

15 september 2015 – Per 1 januari 2019 gaat het aantal bijtellingscategorieën voor het privégebruik van de auto van de zaak van vier naar twee. Dan gelden er alleen nog bijtellingspercentages van 4% en 22%.

Voor bijna alle auto’s van de zaak waarin de werknemer ook privé rijdt, geldt dan het bijtellingstarief van 22%. Alleen voor volledig elektrische auto’s is er een verlaagd tarief van 4%. Deze lage bijtelling geldt alleen voor de eerste € 50.000 van de aanschafwaarde. De nieuwe bijtelling categorieën gaan niet gelden voor lopende contracten, maar alleen voor nieuwe contracten. Ook gebeurt de aanpassing van de bijtellingstarieven niet in één klap maar stapsgewijs.

Daarnaast wil het kabinet de komende jaren ook de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) aanpassen. De volledig elektrische auto’s behouden de vrijstelling voor de MRB en BPM. Plug-in hybribes wil het kabinet meer als reguliere auto behandelen. Voor reguliere auto’s gaat de MRB per 2017 met gemiddeld 2% omlaag. De MRB voor de meest vervuilende auto’s zal per 2019 juist stijgen. Daarnaast gaat de BPM tot 2020 geleidelijk met gemiddeld 12% omlaag.