Beschikking geen loonheffing (BGL)

23 september 2014 – Over de toekomst van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) heeft Staatssecretaris Wiebes van Financiën een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd . De VAR wordt op termijn vervangen door de nieuwe ‘Beschikking geen loonheffing’, die de afkorting BGL krijgt.

Een ZZP’er vraagt de Beschikking geen loonheffing aan en beantwoordt hiervoor via een webmodule een aantal vragen. Wanneer dan blijkt dat er geen sprake is van loon, ontvangt de ZZP’er een BGL. In de beschikking van de BGL staat onder welke voorwaarden de opdracht wordt uitgevoerd. De opdrachtgever zal, voordat hij een opdracht daadwerkelijk aan de ZZP’er verstrekt, de BGL moeten controleren. Dit betekent ook dat niet alleen de ZZP’er maar ook de opdrachtgever de gevolgen draagt als de beschikking niet klopt. Immers hebben werkgevers hierin een controlerende rol.

De BGL kan door de ZZP’er bij elke opdracht waar de werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden gelijk zijn, worden gebruikt bij verschillende opdrachtgevers.